COVID-19 İklim İlişkisi
COVID-19 Pandemisinin İklim ve Sıcaklık ile İlişkisi
Yazıya başlamadan önce şunu belirtmeliyim ki bu öngörülerin bilimsel bir geçerliliği bulunmamaktadır. Tamamen kişisel öngörü ve mevcut verilerden çıkarımlar ile oluşturulmuştur.
Ülkemiz ve dünya şu günlerde tarihi anlara şahitlik etmekte. Koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında tüm dünya sıkı tedbirler alarak salgının önüne geçmeye çalışıyor ve bu süreçte akıllara en çok takılan sorulardan bir tanesi "iklim ve hava sıcaklığının salgına etkisi nedir ? " Bu konuyla ilgili henüz bilimsel bir kanıt olmamakla beraber eldeki veriler ve tecrübeler ışığında bazı öngörülerde bulunulabilir.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktığı (resmî olarak bildirildiği) günlerde yani Ocak ayının ortalarında bölgede hava sıcaklığı 5°C'nin altında , nem değerleri ise ~%90-95 aralığında seyretmekte idi. Salgının bölgede pik değerine ulaştığı Şubat aylarının ortalarına kadar sıcaklıklar ~0-10°C aralığında , nem ~%60-%95 aralığında olduğu görülüyor. Bu tarihlerden sonrasını dikkate almıyorum çünkü alınan çok sert önlemler bizi yanıltacaktır.
Vakaların en fazla görüldüğü bir diğer ülke olan Italya'ya geçelim. Burada vakaların artışa geçtiği dönemde (Mart ayının ilk günleri) hava sıcaklığı ~8-13°C aralığında , nem %80-%90 aralığında.
Bu dönemde salgının çok zayıf seyrettiği Avustralya gibi ülkelerde sıcaklık 20°C nin üzerinde , nem ise %50 lerin altında seyretmekte.
Bu durumlardan bir çıkarım yapacak olursak eğer virüsün soğuk ve yüksek nemli havalarda yayılım hızının fazla , yüksek sıcaklık ve düşük nemli havalarda ise yayılım hızının daha yavaş olduğu sonucuna ulaşılabilir. Tekraren belirteyim. Bu yazının bilimsel bir geçerliliği bulunmamaktadır. Kişisel çıkarım içermektedir. Pandeminin yayılım hızına birçok faktör etki etmektedir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın , evde kalın , kişisel hijyene ve sosyal mesafeye dikkat edin. Sağlıkla kalın...
Kaynaklar : Windy , Türk Tabipler Birliği
Yorumlar
Yorum Gönder